Telekom Romania și Asociația Telefonul Copilului lansează campania „Tu cum te simți azi?”, prin care pot fi semnalate cazurile de abuz asupra minorilor, inclusiv cazurile de hărțuire online și hărțuire fizică.
Platforma dedicată campaniei, www.116111.ro, este o platformă educațională care reunește informații utile despre cum se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor, dar și modalități de a solicita consiliere specializată pentru astfel de cazuri.
De asemenea, în cadrul campaniei este lansată aplicația mobilă HappyGraff, dezvoltată de Asociația Telefonul Copilului cu susținere financiară din partea Telekom Romania. HappyGraff funcţionează ca un jurnal în care adolescenţii îşi pot înregistra stările emoţionale ori de câte ori simt nevoia şi în care au acces la sfaturi utile despre cum să gestioneze diferite situaţii cu stări emoționale dificile. Aplicaţia mobilă poate fi accesată pe telefoane mobile cu sistem de operare Android și este disponibilă pentru descărcare în GooglePlay în mod gratuit. Aplicația poate fi descărcată și din website-ul campaniei.
“Dincolo de beneficiile evidente ale internetului și digitalizării, mediul online are și o față întunecată. Cu ani în urmă ne-am asumat responsabilitatea de a lupta împotriva efectelor negative pe care mediul online le poate avea şi ne-am implicat în proiecte de informare asupra pericolelor din online, în special pentru categoriile vulnerabile, aşa cum este și cea a copiilor. Cyberbulling-ul este doar unul dintre fenomenele care iau amploare și fac victime în rândul copiilor și adolescenților. Ne bucurăm să derulăm o campanie de informare și prevenție în tandem cu Asociația Telefonul Copilului, partenerul nostru de durată în protejarea copiilor din România împotriva abuzurilor. Prin educarea privind utilizarea responsabilă a platformelor online, credem că putem reduce riscurile de hărțuire la care sunt supuși adolescenții, aflați la o vârstă vulnerabilă, care pot lua decizii greșite și pot deveni fie victime, fie abuzatori. Am ales să dezvoltăm o aplicație pentru mobil pentru a ajunge mai ușor la tânăra generație, care este nativă digital”, a declarat Florina Șerban, Manager de proiect responsabilitate corporativă, Telekom Romania.
În 2017 au fost derulate 815 sesiuni de consiliere online pentru copii și tineri, cu ajutorul specialiștilor Asociației Telefonul Copilului. Principalele probleme semnalate în cadrul sesiunilor de consiliere au fost: forme de abuz asupra lor sau asupra prietenilor lor, în 50,89% din cazuri; nevoia de consiliere psihologică privind lipsa de încredere în sine, probleme legate de aspectul fizic, 31,34%; nevoia de consiliere juridică privind aspecte legate de efectele negative ale divorțului părinților și încredințarea copilului, în 6,12% din cazuri; măsuri de combatere a violenței în familie (ordinul de protecție și ordinul de restricție), în 2,38% din cazuri.
Monitorizarea stărilor emoționale îi ajută pe tineri să se cunoască mai bine și să identifice mai ușor trăirile și situațiile care le provoacă disconfort, în mod specific cele provenite în urma unor situații de abuz, de hărțuire online și offline. În acest fel, pot apela încă din fazele incipiente ale abuzului sau hărțuirii la suport și la resurse specializate pentru depășirea acestor situații dificile, prin intermediul funcțiilor de chat, email sau apel telefonic către specialiștii Telefonul Copilului.
Lansată în preajma Zilei Internaţionale a Copilului, campania îşi propune să atragă atenția cu prilejul acestei sărbători și asupra demersurilor de protecţie a copiilor în spaţiul virtual. (A.D.).